M 365 icon-email    E-nastava     eUNSA     Student guide     Promo video     unsa logo  

COVID19

testiranje covid19

naslovna veterinariaPUBLIKACIJA VETERINARSKOG FAKULTETA U SARAJEVU

www.vfs.unsa.ba/veterinaria 

UDK: 619:636/639 ( 05 )

ISSN BA: 0372-6827

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Poštovani čitaoci i autori,

Sa zadovoljstvom Vas obavještavam da je pred Vama novo izdanje časopisa "Veterinaria". Odlukom izdavača (Univerzitet u Sarajevu - Veterinarski fakultet) imenovana je nova redakcija i prihvačena izmijenjena koncepcija i dinamika štampanja časopisa „Veterinaria“.

Od sada, časopis će biti štampan tri puta godišnje, u izmijenjenom formatu i s dva koncepcijski razdvojena dijela.

Prvi dio časopisa će biti posvećen struci i informacijama koje će sigurno biti veoma interesantne za veterinare koji se ne bave naučnim radom. Osim stručnih članaka, kao stalne rubrike, publikovat ćemo informacije o pojavi značajnih oboljenja u Evropi (prema OIE-u) i informacije o bolestima koje su dijagnosticirane u laboratorijama Veterinarskog fakulteta (Instituta) u Sarajevu. Od ostalih priloga, objavljivat ćemo studentske članke, prikaze knjiga i brojne druge informacije od značaja za veterinarsku medicinu i veterinare Bosne i Hercegovine.

U drugom dijelu časopisa ćemo objavljivati istraživačke članke (research papers) u tri osnovne forme: review, full paper i short communication (koji bi obuhvatao i case reports). Svi naučni članci, bez obzira na formu, bit će  recenzirani (peer rewieved) i pisani na engleskom jeziku, uz prošireni sažetak i na bosanskom jeziku. Cilj objavljivanja na engleskom jeziku je dostupnost istraživačima u cijelom svijetu, čime se povećava i ugled časopisa „Veterinaria“. Svi objavljeni naučni članci će biti dostupni i online na web stranici časopisa.

S obzirom na dugu historiju naše "Veterinarie", koja se prvi put štampala daleke 1951. godine, uvjeren sam da ćemo svi na svoj način pomoći njenom kontinuiranom izlaženju i konstantnom podizanju kvaliteta.

S poštovanjem,

Glavni i odgovorni urednik